Ázsiai Turné: 1983 január 4 - február 19.  
 
     
 
Ezzel turnéval Szovjetunió olyan ázsiai részére jutottunk el, ahol magyar, de egyáltalán külföldi akkoriban nem járhatott. A Szovjetunió az utazóknak általában Moszkvát, esetleg Leningrádot jelentette. A magyar bandák illetve énekesek: Koós János, Express, Lokomotiv-GT, Edda, Gemini... és Kovács Kati velünk, rendszeresen járt hasonló előadás sorozatra. A magyar Interkoncert és az Orosz Goszkoncert koordinálta a kiutazást és fellépéseket. A turnénk városai az alábbiak voltak:
DUBNA
OROSZORSZÁG
SERPUNOV
OROSZORSZÁG
MOSZKVA
OROSZORSZÁG
IVANOVO
OROSZORSZÁG
VLAGYIMIR
OROSZORSZÁG
FRUNZE
KIRGYZSTAN
ALMA ATA
KAZAKHSTAN
NOVOSZIBIRSZK
SZIBÉRIA
BRACK
SZIBÉRIA
ULAN UDE
SZIBÉRIA
KEMEROVO
SZIBÉRIA
NOVOKUZNECK
SZIBÉRIA
BARNAUL
SZIBÉRIA
MOSZKVA
OROSZORSZÁG
Plants: image 1 0f 4 thumb
Szibéria: térképnyitás kattintással.

A térképen ugyan nem jól érzékelhető, de kb. 15000 km-t repültünk, a leghosszabb távolság 4000 km volt. Egyszer fordult elő, hogy egy 300 km-es utat vonattal tettünk meg. A rövidtáv ellenére hálókocsira szálltunk fel este tízkor és nem értettük a reggel hat órai érkezési időpontot. A megfejtés egyszerű volt: útközben az állomásokon ide-oda tologatták a vonatot, itt állt, ott állt, mi meg fel-felébredtünk. Hangulatos volt a vonatozás, igazi kályha égett az egyik fülkében és pár kopekért teázhattunk is.

Képnyitások kattintással

Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Mucsányi laci és Rozgonyi Gábor technikusaink
Borza Attila és Lukács Laci a kusettben

A turnéhoz a moszkvai Goszkoncert adott egy magyarul beszélő vezetőt, Ő volt a GYUSZI. Nagy fazon volt az usankájában, be volt rezelve mindenért: ezt nem lehet, azt nem lehet. Az első koncerten felfedeztek a klasszikus egyvelegünkben pár taktust a cári himnuszból, balhé volt és át kellett írni a dallamot, hogy ne hasonlítson. Egy hölgy személyében konferansziét is rendeltek mellénk és volt azután zenekar helyett Ansambl Universal...

Érdemes pár szót ejteni a Hotelokról, itt egyszerűen Gasztinyica gyűjtőnéven szerepeltek. Minden emeleten ült a Gyezsúrnájá, kissé terebélyes - általában kontyos - nő. Az ő feladata volt a rendre vigyázni, amolyan: "csak a testemen keresztül" jeligével. Ha egy emeleten több folyosó is volt, minden irányba telepítettek belőlük egyet. Ők voltak a mi fő vásárlóink: amo szappan, rúzs-farmer.. .ügyben. A szállók éttermeiben kifejezetten jókat ettünk, olyat például: antrekott, bef Szroganov, Kievi kotlett. Életemben egyszer, itt a rendeléseknél tudtam kamatoztatni a kötelezően tanult orosz nyelvet. Érdekes volt, hogy amikor kedvenc salátámat rendeltem - én úgy gondoltam a főételemhez - csak nem jött a második fogás. Náluk először külön elfogyasztották a salátát, azután érdemelted ki a következőt. Kicseleztük a pincéreket, mert eldugtuk az ölünkbe, csak így lehetett együtt megenni. Egyszerű elkészíteni: apróra vágott újhagyma, - de csak a zöldje - tetejére tejföl.
Kazakhstanban Alma Ata volt még emlékezetes számomra. Egyik nap kilátogattunk Medeoba, ott volt ez a hatalmas Jégcsarnok:
Plants: image 1 0f 4 thumb
Alma Ata, Medeo
Csapatunk korit bérelt és kitántorogtunk a jégre, nagyot korcsolyáztunk, már ameddig bírta a bokánk a kiképzést.
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Marió, Gábor, Laci, Öcsi, Borza Atilla hiányzik.
Ilyen hatalmas jégfelü- leten még nem voltam.
   
Kazakhstan után érkezett a turné a kemény, szibériai télbe. A hőmérséklet -30C fok körüli értékre süllyedt. Elviselhető volt, mert száraznak bizonyult. Olyannyira, hogy a gyerekek egybepréselt, 5 milliméteres posztócsizmában jártak az utcán. Sózás sincs, így latyak és jég sem. Emlékszem a Bajkál-tó partján fekvő Ulan Ude városban a szobámban éjjel a takarót fejemre kellett húznom, fázott a fejem. Reggelre a dupla ablakom jégvirágos lett.

 

A Bajkál-tóról röviden: itt található a világ édesvízkészletének mintegy egyötöde. A Dél-Szibériában található tavat 1996-ban felvették a Világörökségbe. Amit egyebek mellett egyedülálló ökoszisztémájának köszönhet. Így a Bajkál- tó és környéke, ami 8.8 millió hektár területet jelent, a rekorder lett ebben is. Azon kívül a világ legöregebb és ezerhatszázharminchét méteres mélységével a világ legmélyebb tava.
 
Előszeretettel kerestem fel a szibériai városok RINOKJAIT (piac), szerettem volna UNTIT vásárolni - ez amolyan csizma, ami kívülről rókaszőrmével díszített - közben jellegzetes árusokat fotózgattam. Végül csak az élmény maradt, mert csizmát nem sikerült méretemre találnom.
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Erre nem jöttem rá mi
Aranyfog=gazdagság
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Gránátalma a kínálat
Zöldség a kínálat
   
Szabadnapunkon kirándulást szerveztek egy isten háta mögötti budhista faluba. Csodálatos, szinte mesevilág tárult elénk, mintha évszázadokat mentünk volna vissza az időben. A képeken érzékelhető Szibéria csont fagyasztó hideg levegője. Szerencsénkre a kibukkanó nap segített elviselni.
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Menet a faluba
Budhista szentély
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb

 

   
Utóirat:
Köszönet Nemessányi Attilának a diafilmjeim digitalizálásáért!
  Ahogy mondani szokták, nélküle ez az oldal nem jött volna létre.