Kovács Kati és az Universal
 
 
   
 

1976 előtt is voltak hébe-hóba közös fellépéseink Katival, de azok inkább sokszereplős divatbemutató műsorok voltak, ahol kísérő zenekarként szerepeltünk. Koncz Tibivel eljöttek a próbahelyünkre, kirakták a kottákat és bepróbáltunk 2-3 számot, amivel szerepelni akart Kati az előadáson és csak ennyi.
Ahogy az előzőkben írtam, már Frankfurtban elhatároztuk, hogy jó lenne egy közös produkciót összehozni Katival. Ez olyannyira sikerült, hogy az elkövetkezendő 10 évben Kati és a zenekar neve rendesen összefonódott, "Kovács Kati és az Universal" szinte elválaszthatatlan lett az egész országban.

A koncert szünet nélkül másfél órás volt, ahol az első részben önálló zenekari blokk volt, saját számainkkal, majd Kovács Kati - Koncz Tibor és a zenekar - fejezte be az előadást.
Egy ilyen hosszú közös munka mindkét fél számára előnyös. Az énekes szinte bármelyik dalát el tudja énekelni a színpadon, mert a hosszú idő alatt összegyűlik a repertoár, amit bárhol és bármikor eljátszottuk. Kovács Kati neve vitte el a produkciónkat, így vált "eladhatóvá". Azért volt egy pár év, - a nagylemezünk megjelenése után - amikor egyenrangú partnerek lettünk az erős slágereink révén, de ez is pozítivan hatott a sikerre, mert Kati már egy felfokozott hangulatra léphetett be a színpadra.
1977-től 1986-ig tartott ez a közös sikersorozat, havonta 20, évente 240, tíz év alatt 2354 koncertet adtunk.

A koncertek mellett aktívan részt vettünk Kati rádió és hamglemez felvételein, valamint a könnyűzenei rendezvényeken: Táncdalfesztivál, Rádió és televiziós rendezvényeken: Tessék választani.

Egy ilyen közös munkánk volt például az 1981 évi Táncdalfesztiválon , ahol egy színpadon szerepeltünk, nagyzenekarral közösen.

Ahol jártunk együtt: NDK, Lengyelország, Csehszlovákia, Kuba, Szovjetunió: Ázsia, Szibéria, Kárpátalja. (A szerepléseinkről külön fejezetek szólnak még a könyvben.)
Egy Szovjetunióbeli turnéban kb. ötven előadáson szerepeltünk, az is előfordult, hogy ugyanaznap, ugyanazon a helyen három koncert adtunk. Minden turné utolsó állomása Moszkvában a KGST Palota volt, természetesen grátisz, egy közös vacsora meghívásért.
Az ORI szinte minden nyáron koncertsorozatot szervezett a közös produkcióra két-három vendégművésszel. A fellépés zöme Balatonon, valamint a nagyvárosi szabadtéri színpadokon volt. Szellősnek látszik a program, mert esőnapokat is beillesztettek, általában 3-4 szabadtéri koncertnek tűztek ki 1 esőnapot, ami elégnek bizonyult az esetek többségében.

Plants: image 1 0f 4 thumb
Király Tomi, Zwolenszky Feri, Kovács Kati, Kovacsics Öcsi, Kapitány Gabi, Lukács Laci.
ORI központi műsorban: Zwo- lenszky, Kovacsics, Kati, Kapitány, Lukács, Borza.

A győri élő TV adásból a Hot stuff nóta velünk:

 

 

 
A Bob Geldof szervezte LIVE AID koncert mintájára Magyarországon is óriáskoncertet rendeztek a hazai rock- és popzene legjelentősebb alakjainak szereplésével: "Élő segély Afrikáért." Az esemény két napon zajlott: 1985. december 26-án a rock-, 28-án a popzene képviselői léptek fel a Budapest Sportcsaknokban. A rock-nap zenész szervezője Presser Gábor, a pop-napé Sztevanovity Zorán volt. Kovács Katival négy számot játszottunk:
1. Névtelen Banda
2. Így legyen
3. Johnny and Mary
4. Rock and Roller
Robert Palmer "Johnny and Mary" című dalára, Kati írt magyar szöveget.
 
 
Az Élő segély Afrikáért egy kétnapos könnyűzenei koncert volt Budapesten 1985-ben mintegy 200 zenész közreműködésével.
 
A Névteken Banda egy TV sugárzásban

Katiról csak rébuszokban és csak jókat tudok mondani, mint ember, mint énekes, mint munkatárs, zenész kolléga. Barkas busszal - amit én vezettem - végigutaztuk a tíz évet, úgy Magyarországon, mint külföldön. Mögöttem ült a buszban és olvasott, virrasztott, míg mindannyian szunnyadtak elpilledve. Büszke lehetek arra, hogy elmondása szerint egy pillanatig sem volt félelemérzete az utazásaink során. Azt is elmondhatom, hogy nemét meghazudtolva fantasztikusan jó autóvezető.

 
     
  Táncdalfesztival 1981  
     
 
Kelemen Bálint - mondhatom, most már folyamatosan - meglep egy különlegességgel, engedtessék meg nekem, hogy csak a ránk vonatkozó részletet mutassam meg a műsorból:
 
     
 
 
 

Kovács Kati és az Universal: 1981 Táncdalfesztivál from András Kovacsics on Vimeo.