Omegás az Illés Klubban?
 
 
 
 
A hatvanas években elképzelhetetlen lett volna egy ilyen esemény, amikor mindkét zenekar olyan rajongókat, szurkolótábort mondhatott magáénak, mint ma a focicsapatok, ahol a két tábor szemben állt egymással és körömszakadtáig védte csapatát, függetlenül a sport-, illetve zenei teljesítményétől. Nem úgy a zenekari tagok! Mi - mint a korabeli képen láthatóan - tudomást sem vettünk róla, sőt baráti találkozóra is összejöttünk, amikor erre lehetőség adódott.
 
Plants: image 1 0f 4 thumb
A fotó 1963-ban készült Balatonszabadiban, hiányos Illés - Omega találkozónak tekinthető. Illésék egy Nikolics István nevű barátjuk - megjegyezném, azonos a volt titokminiszterrel - villájában nyaraltak és hárman az Omegából mentünk át "vendégségbe", mert mi is Balatonon voltunk Varsányiéknál. Arra gondoltam, hogy erre az alkalomra igazán aktuális lesz a kép, ezért küldtem el Istvánnak
 
Egyben félelmetes az időzítés, szomorú aktualitása lett ennek a fotónak - annak ellenére, hogy 50 éve nem került kezembe - Illés Karcsi halálát másnap jelentették be a hírportálok. Általában nem hiszek a véletlenekben, de ez egy kicsit elgondolkoztatott.
 
Plants: image 1 0f 4 thumb
Mező Istvántól kapott felkérésre 2013 április 19-én került sor a Miskolci Ifjúsági és Szabadidő Házban erre a szokatlan közönségtalálkozóra, ahol a MIEZ (Miskolci Illés Emlékzenekar) Illés Klubjába hívott meg közös beszélgetésre.
Istvánt az interneten ismertem meg, Ő talált rám a nevemet viselő honlapomon keresztül és - mint régi zenegyűjtő, ahogy magáról vallja: zenebolond - sok értékes anyagot küldött kiegészítésképpen.
   
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Megemlítem, hogy szerencsés véletlen folytán sikerült ennyi használható anyagra szert tennem. Egyrészről Mező István ígéretéhez híven küldte a helyszínen készült fotókat, másrészről útitársam - zenészkörökben ismert - Lovasi Gábor hozott kamerát és szorgalmasan készítette a felvételeket. Remélhetőleg a későbbiekben videó felvételt is rendelkezésemre fog bocsájtani, amivel még színesebbé tudom tenni ezt a tudósítást. Köszönet illeti meg Gábor is ezért.
 
Mező István rendkívül ötletesen a kronológiai sorrendben vetített fotókról meséltetett, ami eszembe jutott róluk. Ezekből a történetekből, valamint a bejátszott korabeli zeneszámokból 1 órás műsor kerekedett, közben végigmentünk a 25 éves zenei pályámon, mind a 4 zenekaromat érintve: Omega, Olympia, Syconor, Universal együttest. Játékos vetélkedő keretein belül, kérdésként 3 angol felvétel hangzott el az Omega kislemezekről, melynek eredeti előadóira, illetve címére volt István kíváncsi, apró dedikált ajándék fejében.
 
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Képek Mező Istvánnal, Levente a vásznon.

 

Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Képek a színpadon: a kivetített fotókat nézzük mereven, amit hátulról láttunk csak.
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Összegezve sikeres, jó hangulatú - vetélke- dővel, zenével, dedikálással egybekötött - közönségtalálkozó volt.
Ezúton is megköszönöm úgy a közönségnek a szívélyes fogadtatást és vastapsot, mint Mező Istvánnak a meghívást és a rendezvény ilyen magas szintű lebonyolítását!
 
Plants: image 1 0f 4 thumb
 
Plants: image 1 0f 4 thumb
Csoportkép a MIEZ zenekarral, nekik is köszönettel tartozom, mert a kedvemért tanulták meg a "Megbántottál" című Omega dalt! Mindenképpen méltók arra, hogy tovább vigyék, játszák az Illés számokat, beleadva fiatalos lendületüket, lelkesedésüket. Jó muzsika volt!