Kovacsics triumvirátus
Érsekújvár 2022
Párkány 2022
Kovacsics triumvirátus
Érsekújvár 2022
Párkány 2022
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
     

 

 
 
 
WindSurf, szörf
 
 
     
 
Ezzel a sporttal már 40 éves koromban kerültem kapcsolatba, mivel nyaranta Siófokon játszottunk a Beloiannisz hajón és egyszer megláttam a vízen, ezt a furcsa szerkezetet. Koncz Tibi zenésztársamnak volt már szörfje, amit sikerült kipróbálásra megkapni. Fogalmam sem volt a kezeléséről és végigkínlódtam pár órát próbálkozásaimmal. Abból állt a gyakorlás, hogy kihúztam a vitorlát és, ha nem estem át a másik oldalra és nagy nehezen felálltam, egy idő után a szél befordított szélirányba, majd akkor estem bele a vízbe, és ez így ment órák hosszat, ill. csak 2 órát bírtam. Miután utólag elmondták a nyitját - egyszerűen az árbóc, illetve a bumm előre, hátra döntésével irányítható a szörf - már sikerélményt adott, sőt tudtam, hogy az evezés után - és mondhatom az evezés helyett - szörfözni fogok. És űzöm majdnem töretlenül a mai napig.
 
 
 
     
 
Surf-jeim időrendbeli sorrendben, kezdve egy kölcsönkapott gyakorló hajóval Koncz Tibor zenésztársamtól.
 
 
Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb
Plants: image 1 0f 4 thumb

Plants: image 1 0f 4 thumb

Plants: image 1 0f 4 thumb
 
 
1988 évtől vagy 10 évig a Garda tóra, Torbole volt a "törzshelyünk" a kempingekben. Kezdetben, szobákban, később Péter fiammal sátorban. Péter az egyetlen gyermekem, aki kulturáltan tud unatkozni, nekem is élmény volt vele a nyaralás, nagy rutinja van a táborozásban, mert mint búvárúszó évente többször részt vesz versenyeken, ahol sátrakban tanyáznak.
 
  Pár szó Torbole termikus széljárásáról.  
 
Gleccserek táplálják a körülvevő 2000 méteres hegyekből, tehát meglehetősen hideg. A parti meredek sziklákat a nap a déli órákra felmelegíti, a meleg levegő felszáll és helyére a hideg levegő jön végig a tavon délről. Itt már összeszűkül a tó, csak pár km széles, ami felgyorsítja a szelet, ez a déli szél az ora. Úgy 13-18 óráig lehet számítani erre a szélre. Sajnos kimarad, ha nem süt a nap, valamint - ahogy benövi a sziklákat a fű, bozót - évről-évre gyengül az ereje. Szinte minden évben nagyobb felületű vitorlára volt szükségem. Van egy másik, használható széljárás is a vento, ami északról jön, az reggel 5-9 óra között fúj. Sokan képesek felkelni egy jó szörfözés kedvéért, nekem nem sokszor sikerült. Fél 10 után azután teljes szélcsend 13 óráig.
 
     
   
     
  Budapest, 2012-12-10