Wittek Mari 2014
Varsányi Gergely
Benkő HírTV 2017
Laci faültetése 2021
Volt egyszer egy Omega
Szentes 2022
Mecky faültetése 2022
Bézs Rádió Marival 2022
Wittek Mari 2022
Érsekújvár 2022
Párkány 2022
 

 

 

 

 
     

 

 
 
 
 
 
  A történet úgy indult, hogy szülővárosomból, Érsekújvárról (szlovák neve: Nové Zámky) Telek Lajos keresett meg egy online interjú céljából. Azt is elmondta, hogy - nem kis örömömre - zenei díjat akarnak alapítani a magyar Fonogram, illetve a külföldi Grammy-díjhoz hasonlóan, melyre elért zenei pályám alapján jogosult vagyok.  
     
     
   
     
   
     
   
 
Felsó sor: Kovacsics Öcsi, Kóbor János, Varsányi Gargely, Benkő Laci, Künstler Tomi, Laux Józsi
 
 
Alsó sor: Láng Péter, Harmat László, Somló Tamás, Wittek Mari, Hihály Tamás
 
     
 

Idő utazás mai vendége az Érsekújvári születésű Kovacsics András: gitáros, zeneszerző, az Omega - Universal, zenekartól az együttesig című könyv szerzője.

 
     
  Telek Lajos: Hogyan keerültél kapcsolatba a zenével?  
     
 

Kovacsics Öcsi: Gyerekkoromtól kezdve a téli sportom a síelés volt, olyannyira, hogy ifi koromban beléptem a Dózsába és ott versenyszerűen űztem. Későbbiekben a lesiklást ugrásra cseréltem, mert vonzott a repülés. Természetesen Szüleim féltettek és amikor egyik sporttársam - ez már a Galyatetői nagysáncon történt- belehalt az ugrásba, fellázadt a családom, hogy ezt fejezzem be,kérhetek bármit csak hagyjam abba!. Gitárt és korcsolyát kértem, eleinte tábortüzeknél énekelgettem bugyuta dalocskákat:

 
 

Főzhetsz, melegíthetsz bennem éppen eleget,
Mert a falam jól át engedi a meleget.
És ha éppen tudni akarod a nevem:
A nevem ALUMINIUM EDÉNY

 
   
 

Érsekújvárból hogyan kerültél Magyarországra?

 
     
 

Édesapámat az Magyar Nemzeti Bank helyezte ki bankvezetőnek Érsekújvárra, így kerültünk egyáltalán oda családostól és 1941-ben ott születtem. Amikor a várost elfoglalták az oroszok, menekülnünk kellett, én akkor 4 éves voltam. Nővérem emlékezete szerint lovas kocsival jöttünk Pestre a Práter utcába. Később, - amikor a helyzet konszolidálódott - visszament apám, de már mások laktak a lakásunkban.

 
   
  Csodálatos, vették a fáradságot, és az igazság kedvéért kikeresték Édesapám kihelyezését az Érsekújvári MNB fiókjának fönökhelyettesi posztjára, mert így került a családom a városba.  
     
 
Az Omega együttes Mecky halálával megszűnt létezni. Te egy élő legenda vagy  az Omega alapító tagja, az együttes 1962-'67 közötti szólógitárosa és vezetője. meséljél nekem erről?
 
     
 

Onnan kezdem, hogy előtte egy Ciklon nevű 5 tagú zenekarban játszottunk hárman, mint barátok: Mecky Varsányi Gergő és jómagam. Zenénk jó volt, de sorsunkkal nem voltunk megelégedve, itt-ott felléptünk, de nem volt állandó klubunk. Kinéztük magunknak a Hess András téri Várklubot, ahol ugyan már volt zenekar Próféta névvel, de ez minket nem zavart, elhatároztuk, hogy beszivárgunk a zenekarba. Elsőnek Varsányi ment a bőgővel, mert az nem volt a zenekarban, másodiknak Mecky ritmusgitárral, mert az is kell egy beatzenekarba, harmadikként én mentem, mert a jazzgitáros szerencsére nem akart beatet játszani.

 
     
 

Hallottam egy sztorit hogy az együttesnek a portás adta a nevet hogyan is született meg az együttes neve?

 
     
 

Igen, kérték adjunk nevet a zenekarnak, de azt mi halogattuk. Mentünk fel az első zenélésre és meglepődve láttunk, hogy egy kézzel írott plakáton az áll, hogy játszik az Omega, első gondolatunk az volt, hogy kifúrtak, nem mi játszunk kérdeztük a portást? De, ti vagytok hűlyék, mondta, kénytelen voltam valamit kiírni és mivel ez Műszaki Egyetem Kollégiuma, gondoltam legyen hát Omega!

 
     
 

Miért szálltál ki a csapatból?

 
     
 

A nagy dolgok mindig kis dolgokon múlnak. Az 1967-es Táncdalfesztiválon - Nem várok holnapig - Zalatnay Cini számot kísértük, aminek az elején van egy gitár kánon, Mecky és én játszottuk, valamelyikünk a próbán elrontotta és mivel én voltam a szólógitáros rám támadtak, meg is sértődtem. Azt mondtam felindulásomban, hogy nem jövök az esti előadásra. Természetesen jöttem, de már más volt a helyemen, kénytelen voltam elfogadni.

 
     
 

Az Ifjúsági Magazin 1967 végén közölt riportot a Decca zenekarról, amelynek vezetője, Winkelmayer József egy új név kiválasztásában kérte az olvasók segítségét. A beérkezett javaslatok egyike sem nyerte el az együttes tagjainak tetszését, akiknek végül Keszler Pál, az Országos Rendező Iroda vezetője javasolta, hogy vegyék fel az Olympia nevet, hiszen 1968 az olimpia éve. 1968 januárjától ezért a Decca helyett először rendszertelenül, majd egy idő után idő után következetesen az Olympia nevet kezdte használni a Winkelmayer József pozan, Horváth Charlie ének és trombita, Kovacsics Öcsi gitár, Bálint István dob és Fábry Zoltán basszusgitár felállású együttes. Bálint nem maradt túl hosszú ideig a csapatban, még ebben az évben Szentgyörgyi András "Pici" váltotta őt a doboknál. Feltüntetek Kovács András Extázis 7-től 10-ig című dokumentumfilmjében, továbbá Bacsó Péter Fejlövés és Szőnyi G. Sándor Súlyfürdő című filmjeiben is. Az utóbbiban tőletek elhangzó dal szövegét Földes László, azaz Hobó jegyzi. Meséljél egy kicsit ezekről hiszen  Törőcsik Marival Kovács Katival  Tolnai Kárival szerepeltettek együtt?

 
     
 
Charlie szerepelt elsőként a Fejlővés című filmben, valószínűleg így kerülhetett a zenekar is a rendezők látókörébe. A Súlyfürdőt Hévízen forgattuk, ott szerepelt velünk Hobó, néha-néha feltűnt trombitával a kezében. Charlie itt énekelt először magyarul a "Senki sem tudja, hogy mi a jó", Hobó által írt szöveggel, mit mondjak elég furcsa volt a sok angol dalok után hallgatni. Tolnay Klári énekelt velünk egy dalt és büszkeségemre egy hatalmas puszit kaptam Tőle. Talán a Mészáros Ági "Holdudvar" című filmjében volt a legjobb dolgunk mivel a Balaton mellett forgattuk. Kovács Katival is volt egy jelenetünk a film végén.
 
     
   
     
 

1968-ban kislemez felvételi lehetőséget is kapott az Olympia. Kovács Kati és Koncz Zsuzsa egy-egy dalát kísérhették volna, de végül mindkét alkalommal más zenekar játszotta fel helyettük a számokat, bár a kislemezen az Olympia nevét tüntették fel. Ez hogyan lehetett?

 
     
 

 Ne haragudj, erre egyáltalán nem emlékezem.     

 
     
 

1968 December elsejei kezdettel, az MTV "Slágerkupa" címmel vetélkedő műsort rendezett, amire a legismertebb zenekarokat hívták meg, szám szerint nyolcat: Metró, Illés, Omega, Syrius, Atlantis, Express, Hungária, Olympia. Meséljél nekem erről az időszakról kiket kísértetek ti?

 
     
 

Harangozó Terit - vagy, ahogy zenész kőrökben hívták: Bim-bam Terit - kísértük nagy sikerrel, ezért díjat is kaptunk.

 
   
 
Winkelmayer Pubi, Horváth Charlie, Teri, Fábry Zoli, Kovacsics Öcsi, Szentgyörgyi Pici
 
     
 
 
 

1969 februárjában a zenekar egyesült az akkor éppen tagproblémával küzdő Liversinggel. te pedig a Syconorba igazol át, miért?

 
     
 

 Más stílusú zenét akartak játszani, amit én nem játszottam, mindössze ennyi a történet.

 
     
 

Utána jött az Universal együttes és - Kovács Kati, majd Rodeo Trió - Udvaros Dorottyával ebből is látható nem igazán unatkoztál az elmúlt években?

 
     
 

Jól látod, a 25 év zenei tevékenységem szinte töretlen a 4 zenekarban. Mindig engem kerestek meg szinte azonnal, nem volt időm unatkozni.

 
     
 
A könyved több mint negyedszázados zenei pályafutását összefoglaló, - részben önéletrajzi, részben rocklexikon jellegű - visszaemlékező könyvedben a magyar rock hőskorának legnagyobb fazonjai adják egymásnak a staféta botot. Nagyon sok ismert magyar zenésszel játszottál együtt zenekarokban tudom felsorolni nem lesz könnyű, de felsorolnál neveket?                                              
 
     
 

Énekesek: Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Korda Gyuri, Máté Péter, Zorán, Aradszky László, Wittek Mari, Zalatnay.

 
   
 
Omega (Kovacsics Öcsi, Somló Tomi, Varsányi Gargő, Benkő Laci, Laux Józsi, Kóbor János).
 
     
   
 
Decca-Olympia (Winkelmayer Pubi, Fábry Zoli, Kovacsics Öcsi, Horváth Charlie, Bálint Pista, ).
 
     
   
 
Syconor Zenekar: Hauer Rudi - Váradi Béla - Kovacsics Öcsi- Zwolenszky - Kapitány Gábor
 
     
   
 

Universal: Kapitány Gábor, Kovacsics Öcsi, Lukács Laci, Zwolenszky Feri, Király Tamás, Végvári Ádám, Bodza Andi (Dusnok 2014)

 
     
 

Mi vitt rá, hogy megjelentesd az Omega - Universal, zenekartól az együttesig című könyved, kinek az agyából pattant ki az ötlet?

 
     
 

Kezdjük előröl: a zenekari képeimet elkérte Zoltán János, neves rock újságíró, de amikor megszületett a könyve csak két-két oldalt szentelt 2 zenekaromra, 2 zenekar kimaradt. Amikor ezt elpanaszoltam egy zeneértő jó barátomnak, az volt a válasza: Öcsi - mert zenei körökben így hívnak - ezt helyetted senki sem fogja megírni, ez a te történeted, te éltél benne!

 
 

2006 évben el is kezdtem egy honlapot építeni https://kovacsics.hu

 
 
sorrendben, ahogy az események történtek. Később rájöttem, hogy korombeliek szeretik kézben tartani a könyvet, megszagolni, lapozgatni, csak leemelni a polcról. Így jelent meg a könyv 2016 évben a Publio kiadásában. (Saját finanszírozásomban)
 
   
 

Laux, Kovacsics, Varsányi, Wittek Mari, Kóbor,Benkő.

 
   
  Budapesti könyvbemutató a Rockmúzeumban: Kovacsics Öcsi, Mecky, Kovács Kati, Horváth Charlie, Végvári Ádám, Zwolenszky Feri.  
     
 

Több lemezen hallható gitár játékod az első hat Omega kislemezen, az Ezek a fiatalok című filmzenealbumon, valamint a Syconor, a Universal, Kovács Kati és mások kis- és nagylemezein, válogatásalbumokon, továbbá számos rádió, tévé és filmfelvételen, így például az Extázis 7-től 10-igben is, az Olympia tagjaként. Mint zenész hogyan látod sikerült lettni a  kéz nyomatódat a magyar zenei iparban?

 
     
 
Ezt nem az én feladatom eldönteni! Mindenesetre a Facebook megjelenése, sőt már az Iwiw is segített abban, hogy népszerűsíthessem a zenekaraimat, illetve slágereinket.
 
     
 

Te vagy az egyike annak a felvidéki zenészeknek, akik tehetségüket határon túl kamatoztatták én biztosan jelölnélek Harmónia díjra : i 2011-et írunk, amikor Lábszky Olivér felvetette ötletként, hogy hasonlóan a magyarországi Fonogram-díjhoz, vagy a közismert Grammy-díjhoz, a szlovákiai magyar muzsikusok számára is zenei díjat kellene alapítani. Az ötlet a Csemadok naszvadi alapszervezetének elnökénél Dobosi Róbertnél nyitott fülekre talált és ezzel elindult a díjalapítás folyamata. A következő állomás Lacza Gergely, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesületének (SZMAZE) elnöke volt, aki a felvetett elképzeléshez azonnal pozitívan állt hozzá, így kialakulhatott a szervezőbizottság. Ha eddigi pályádat nézzem jócskán rászolgáltál erre a díjra.(Megtisztelő lenne)
 Könyvedből nekem Zoltán János munkája jut eszembe, aki mindig igyekezet a legaprólékosabban felsorolni a magyar beat korszakot és bandáit.
Könyved korabeli képekkel, plakátokkal, újságcikkekkel, levelekkel és lemezborítókkal gazdagon illusztrált nehéz volt mindent összeszedni?

 
     
 

Segítségemre volt mind a négy zenekaromról albumba gondosan berakott korabeli fotóim, amelyek beindították memóriámat és dőltek belőlem a mondatok.

 
     
 

Mint zenész szögre akasztod a gitárt vagy a közeljövőben is hallhatunk még játszani valahol?

 
     
 

Egy-egy alkalomra, például Dusnokon 2007 és 2014 - ben Universal koncertre. Tervbe van egy Generációs Universal koncert gyerekeinkkel: Király Linda és Viktor és a UNIQUE zenekarral (Kovacsics Ádám)

 
   
     
 

Voltál valaha valamelyik formációval szülőföldemen játszani?

 
     
 
Sok Szlovák városban voltunk Kovács Katival, sajnos Érsekújvár kimaradt a szervezők látóköréből.
 
     
 

Mikor láttatunk Felvidéken író olvasó találkozon, ahol elmeséled történeteidet és dedikálod könyvedet?

 
     
 

Amikor meghívtok, örömmel megyek.

 
     
 

Magyarországon egy Omega kiállítás van, ahol mindenféle kiállítót anyagok vannak lemezek plakátok stb, voltál megnézni?

 
     
  Most voltam Szentesen, csodálatos anyag gyűlt össze. Meghívást kaptam Arató Mátyástól.  
     
   
     
 

Te, mint zenész több dalt írtál vannak még a fiókodban porosodó kották dalok?

 
     
 

Nincsenek, ami jó volt a zenekar ráharapott!

 
     
 
Ha benne vagy hozzuk el a könyvedet a Felvidékre, hogy minél többen megismerhessék a te történetedet, amiben szükséges segítek, ha benne vagy?
 
     
 

Köszönettel benne vagyok.

 
     
 

Köszönöm az interjút, Telek Lajo!

 
  Fotók Kovacsics András: fotóalbumából  
     
 

Másik szlovák újságban is megjelent az interjú: https://watson.sk

 
   
     
  2022-08-01  
  Kovacsics András